Kaj je Borza posla?

BorzaPosla.si je prvi slovenski spletni portal, ki ponuja pregled nad uveljavljenimi slovenskimi podjetji, ki so naprodaj. Portal BorzaPosla.si namreč omogoča, da lastnik podjetja, obrti, franšize… ali prodorne poslovne ideje, objavi namero o prodaji svojega posla, obenem pa lahko tisti, ki išče idejo za začetek svoje podjetniške poti, naredi prve poslovne korake hitreje, če kupi na BorzaPosla.si že utečeno podjetje. “Bistvo našega spletnega mesta je torej ponuditi stik med tistim, ki prodaja podjetje in tistim, ki bi rad kupil podjetje, pri čemer je treba poudariti, da se na BorzaPosla.si prodaja aktivna podjetja z uspešno zgodovino – torej z utečenim poslom, in ne novo ustanovljena podjetja, kot jih prodajajo številne, tematsko sorodne spletne strani, “pojasnjuje ustanovitelj portala, Tomo Senekovič.

 

Kakšno podjetje lahko kupite?

Podjetje se lahko proda v različnih oblikah - kot podjetje v celoti, z vsem premoženjem, pogodbami, zaposlenimi in blagovno znamko ali pa le delno po sredstvih oziroma dejavnostih, podjentik lahko naprimer proda le bazo strank in kontaktov (primer. zavarovalniški agent, ki deluje kot s.p., vse kar lahko proda je njegova baza strank).

Predmet prodaje so tako lahko:

  • podjetje oz. poslovni delež v podjetju,
  • sredstva, to je premoženje podjetja, kot so zaloge, nepremičnine, oprema,..
  • know-how, torej znanje, ki ga podjetje in zaposleni posedujejo
  • stranke in kontakti, slednji so največkrat predmet prodaje pri storitvenih dejavnostih kot so zavarovalniško zastopanje, finančne storitve,...
  • pogodbe - najemne, dobavitelji, kupci, lizingi,...
  • blagovna znamka
  • poslovna ideja.

 

Nekaj praktičnih primerov

Lastnik znane slovenske gostilne ne prodaja le nepremičnine, temveč vpeljan posel s prepoznano blagovno znamko, rednimi strankami, poslovnim prostorom in celotnim gostinskim know-how-om.

Zavarovalni agent se odloči, da ob odhodu v pokoj svojega s.p.-ja ne bo preprosto zaprl, temveč bo svoje preteklo delo skušal unovčiti. Prodaja svojo bazo strank, ki bo nekomu tudi v prihodnje predstavljala reden denarni tok. Nekdo si bo torej kupil službo.

Posrednik za telekomunikacijsko podjetje si želi podati novim izzivom nasproti, svoj posel, torej pogodbe z dobavitelji, redne stranke in prostor v katerem opravlja dejavnost, prodaja kot vpeljan posel. Sam bo s tem pridobil sredstva za nove izzive, kupec njegovega podjetja pa vpeljan posel in zagotovljen hitrejši začetek na podjetniški poti.

Uveljavljen in uspešen kozmetični salon kot poslovno priložnost ponuja franšizo svojega poslovnega modela - torej svoje znanje in izkušnje - in tako kupcu franšize omogoči hiter začetek opravljanja dejavnosti.

Uporabniki portala BorzaPosla.si pa imate neomejen dostop do takih poslovni priložnosti, ki vam lahko ponujajo dodaten zaslužek ali pa celo delo oz zaposlitev v obliki samostojne dejavnosti.

 

Kako poteka oddaja oglasa za prodajo podjetja?

Oddaja oglasa za prodajo posla je brezplačna, s tem zagotavljamo številčnost oglasov, ki delajo portal zanimiv in vsebinsko bogat. Vsak oglas pred objavo skrbno pregledamo in po potrebi zahtevamo vnos dodatnih, reprezentativnih podatkov o podjetju, ki je naprodaj. Na ta način zagotavljamo tudi verodostojnost portala. V primeru uspešne transakcije prodajalcu zaračunamo nadomestilo za uspešnost, ki se giblje med 0,5% in 3% vrednosti posla, odvisno od velikosti in zahtevnosti projekta. Tisti, ki iščejo poslovne priložnosti, torej investitorji oziroma potencialni kupci, pa za dostop do podrobnejših informacij in za možnost kontaktiranja prodajalca, plačujejo naročnino. Gre namreč za ekskluzivne, preverjene in verodostojne vsebine. Na ta način na eni strani vzdržujemo skrbno selekcijo pri oglasih na drugi strani ločimo naključne poizvedovalce od resnih investitorjev oziroma potencialnih kupcev.


Če razmišljate o prodaji podjetja in imate kakršnakoli dodatna vprašanja, nas lahko kontaktirate na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..