Ste se kdaj vprašali, kakšna je vaša lastna definicija uspeha v poslu?

V startup svetu se kot uspešno smatra podjetje, ki ima možnosti za hitro in globalno rast, za kar pa podjetje potrebuje tudi veliko sredstev. Ta pa ponavadi lahko zagotovijo dobre vile, ki na presenečenje mnogih startup podjetnikov, pogosto ščitijo predvsem svoje interese.

Na nedavnem startup dogodku je bila s strani enega izmed startup podjetnikov izpostavljena zanimiva misel “money or control – you can’t have it both“, ki jo je nadgradil s svojo izkušnjo z investitorji in o tem, kako je njegov posel s prihodom investitorja postal zgolj služba. Izgubil je vso suverenost pri odločanju, nenadoma ni več počel to v kar je verjel, temveč tisto, kar mu je naročila dobra vila. Zanimivo, z njegovo zgodbo se je poistovetil marsikdo v dvorani. Sicer pa s tem ni nič narobe, če je podjetnikov cilj ustvariti zgodbo o uspehu o kateri bo bral cel svet, pa čeprav statistika preživelih startupov ne govori ravno v njegov prid, nekaj malega možnosti kljub temu obstaja!

Njihov cilj še zdaleč ni nenehna rast, globalna širitev, privabljanje investitorjev,… želijo zgolj vzpostaviti lasten sistem, ki bo podpiral njihov življenski slog in jim omogočil predvsem izkušenj bogato življenje.

Na drugi strani pa se na dnevni ravni srečujem s podjetniki pa tudi tistimi, ki si to šele želijo postati in imajo povsem drugačno definicijo uspeha. Večina jih uspeh v poslu povezuje s svobodo, ki jo podjetniški življenski slog prinaša. Njihov cilj še zdaleč ni nenehna rast, globalna širitev, privabljanje investitorjev,… želijo zgolj vzpostaviti lasten sistem, ki bo podpiral njihov življenski slog in jim omogočil predvsem izkušenj bogato življenje.

Kaj pa vam predstavlja uspeh v poslu?

Avtor prispevka: Tomo Senekovič, idejni vodja in ustanovitelj spletnega portala BorzaPosla.si.