FAQs

Kakšna podjetja se prodajajo na Borzi posla?

Borza posla deluje kot posrednik in mediator pri prodaji mikro in malih podjetij. Večinoma gre za podjetja z do 20 zaposlenimi. V omenjenih podjetjih je lastnik ponavadi aktivno vpleten pri poslovanju, kar pomeni, da se s prodajo podjetja poleg lastništva menja tudi vodstvo podjetja.

Koliko časa traja prodaja podjetja?

Prodaja podjetja oziroma posla je dolgotrajna in kompleksna transakcija, ki hkrati zahteva vpletenost strokovnjakov z različnih področij. Prodaja malega podjetja v povprečju traja od 6 do 9 mesecev.

Koliko je moje podjetje vredno?

Pri ocenjevanju tržne vrednosti delujočega podjeta se najpogosteje uporabljajo dinamične metode vrednotenja, ki na vrednost podjetja gledajo skozi denarni tok oziroma zaslužek. Dafinicija zaslužka, ki je relevanten za ocenjevanje vrednosti pa je odvisna od velikosti podjetja in vpletenosti lastnika. Kontaktirajte nas in skupaj bomo pogledali koliko znaša tržna vrednost vašega podjetja.

Kaj vse vpliva na vrednost podjetja?

Na vrednost podjetja, poleg denarnega toka, vplivajo tudi drugi notranji in zunanji dejavniki pri poslovanju. Poleg finančne slike tako na vrednost podjetja pomembno vplivajo tudi dejavniki, kot so velikost podjetja, zgodovina in trend poslovanja, aktivna vpletenost lastnika, koncentracija dobaviteljev in kupcev, makro slika gospodarskega okolja in mnogi drugi.

Za podrobnejši pregled dejavnikov, ki vplivajo na vrednost vašega podjetja nas kontaktirajte in skupaj bomo pregledali, koliko bi lahko znašala tržna vrednost vašega podjetja.

Kdaj je pravi čas za prodajo podjetja?

Prodaja podjetja je za podjetnika eden najbolj čustvenih dogodkov v življenju. Pravilno pripravljen in trdno odločen lastnik je najpomembnejši dejavnik za uspeh pri prodaji podjetja. Pravi čas za prodajo podjetja je tako takrat, ko je lastnik podjetja na ta korak pripravljeni.

 

Kdo so ponavadi kupci malih podjetij?

Ko gre za prodajo malega podjetja so kupci v večini primerov posamezniki, ki bodo s prevzemom podjetja prevzeli tudi operativno vodenje poslov na dnevni ravni. Gre za tako imenovane operativne kupce.

Pri nekoliko večjih podjetjih, ki že imajo svojo strukturo zaposlenih in postavljeno vodstvo, ki bo tudi po prevzemu ostalo v podjetju, pa že lahko govorimo tudi o strateških kupcih ali celo investitorjih.

Ali moram razkriti identiteto podjetja, ki ga prodajam?

Diskretnost je ena izmed prioritet pri prodaji posla. Že sama informacija, da je podjetje naprodaj, lahko vpliva na prav vsakega izmed ključnih deležnikov. Vprašajte se, kako se bodo na informacijo o prodaji podjetja odzvali vaši zaposleni, kupci, dobavitelji ter tudi kako lahko to informacijo izkoristi vaša konkurenca.

Kakšne so prednosti prevzema delujočega podjetja?

Medtem ko podjetnika, ki posel začne iz nič, čakajo zahtevne naloge, poleg prave ideje in ustreznega poslovnega modela, so namreč za uspeh potrebni tudi ustrezno komuniciranje izdelkov oziroma storitev, uspešno pridobivanje prvih kupcev, oblikovanje internih poslovnih procesov, iskanje ustreznih poslovnih partnerjev,… pa je pri nakupu že utečenega posla ponavadi za vse to že poskrbljeno, naloga novega lastnika pa je, da s svežo vizijo in lastno podjetnostjo poskrbi za kontinuiteto poslovanja in nove poslovne uspehe.

Kaj vse bo kupec želel videti pred nakupom podjetja?

Dokler se prodajalec in kupec ne strinjata glede cene in ostalih pogojev za prevzem, je kupčev vpogled v dokumentacijo ponavadi omejen. Kupcu se v prvi fazi prodaje podjetja namreč zagotovi ravno toliko informacij, da si lahko ustvari svojo sliko o vrednosti podjetja. Šele ko se kupec in prodajalec strinjata glede osnovnih izhodišč za prevzem posla, dobi kupec možnost podrobnega vpogleda v dokumentacijo podjetja.

Kako mi Borza posla lahko pomaga pri prodaji mojega podjetja?

Borza posla deluje kot posrednik pri prodaji mikro in malih podjetij. Večinoma so naši naročniki podjetniki z do 20 zaposlenimi. Z vami smo skozi vse ključne korake pri prodaji, za vas uredimo vso potrebno dokumentacijo, pomagamo pri iskanju kupca in poskrbimo za gladek prenos lastništva vašega podjetja.

Za pomoč pri prodaji vašega podjetja nas kontaktirajte in skupaj bomo preverili kakšne so možnosti za prodajo, koliko bi lahko znašala tržna vrednost in kdo bi lahko bili kupci vašega podjetja.